Wednesday, February 14, 2007

Gelisah

Pernahkah anda merasa gelisah? Gelisah, yang semacam ada dua ekor rama-rama berkejar-kejaran dalam ruang perut anda. Kemudian ada terasa seperti hendak memuntahkan rama-rama itu, atau mungkin lebih mudah jika disembur saja dengan ridsect. Biar mati. Kerana rasa gelisah itu ibaratkan seperti hati anda yang di dalam dada itu berdebar-debar seolah rebana dipalu-palu. Terasa hendak pecah dek kerana paluan. Tak keruan. Haru-biru. Pernah rasai?

Keadaan itu seperti hiruk-pikuk. Suatu keadaan di mana tenang yang dimiliki tiba-tiba bersembunyi. Ketenangan, yang umpama air kosong di dalam gelas jernih yang terbiar sepi itu, pergi bersembunyi. Seolah gelas itu kini penuh kocakan, keributan. Tahukah anda perasaan itu?

Cuba bayangkan. Hati anda sungguh tidak tenang. Resah. Gelisah. Dan anda tidak dapat lihat satu pun cara menghilangkan gelisah itu. Bagaimana? Gelisah itu menderu-deru, seolah-olah anda dihurung ketakutan yang amat sangat sekali.

Cuba bayangkan lagi. Anda tak pernah tahu yang anda punyai sesiapa pun yang dapat membantu membunuh rama-rama yang berkejaran itu, ataupun menghentikan paluan rebana itu. Padahal di sekeliling anda terlalu ramai manusia yang dirasakan mampu membantu. Namun semuanya seolah tuli, bisu malah seperti buta dari melihat apa yang anda alami. Apatah lagi merasai apa yang anda lalui. Saat itulah anda tahu. Anda cuma ada Dia. Sebagai Pembela. Yang bisa membawa anda dari gelap kepada cahaya. Hanya Dia.

Dan tadi. Saya melihat saudara saya. Dilonggok-longgok atas lori umpama kayu balak. Alkisah, satu kisah yang belum klasik. Kisah yang orang mulai lupakan. Dan kisah itu berlaku begitu hampir dengan rumah saya. Rumah kita. Kamu dan saya. Dan. Saya terbisu melihatnya. Bisu. Di saat mereka gelisah, saya hanya mampu bisu.

Di saat saya sibuk membayangkan di manakah saya ataupun apakah saya dalam lima sepuluh tahun lagi, mereka sedikitpun tidak pasti apakah mereka akan bertemu esok hari. Di saat saya berkira-kira apakah yang akan saya lakukan jika rezeki saya begini dan begini, mereka tidakpun mempunyai apa-apa pilihan tentang hidup ini. Dan sungguh, ketika mereka menutup mata bertemu syahid, betapa tenangnya lena kita kala itu. Ah.

Saya sudah tekad, tak mahu bisu lagi. Tak mahu pekak lagi. Tak mahu hilang deria hati. Anda?

Jangan jadi haiwan ternakan. [7:179]

SAZ
14 Februari 2007
~Robbana thabit qulubana ‘ala deenik, fi sabilik~

___________________________________________

Gelisah
Iwan Fals

Bayangkanlah lamanmu berhias api
Sampai bila rumahmu mampu berdiri
Sebelum dipunahkan

Bayangkanlah lahirmu kealam ini
Sampai akhir hayatmu masih merintih
Menagih kedamaian

Dalam hati terlintas satu soalan
Mana hilang keinsanan

Bayangkanlah lautmu dilanda taufan
Sampai bila layarmu mampu bertahan
Sebelum kau tenggelam

Bayangkanlah jagamu tak pernah aman
Sampai malam lenamu rasa terancam
Kau dalam ketakutan

Dalam hati terlintas satu soalan
Mana hilang keinsanan

Mana hilang kasih sayang
Diberikan Tuhan pada kita, insan
Hingga kita biar saja hujan air mata yang melimpah

1 comment:

Anonymous said...

assalamualaikum wrt wbt
tahniah dgn tulisan yg sofi ilhamkan.. kalau nak di puji, memang perlu d puji kerana untuk diri ini hasilkan sperti itu...belum tentu lagi dapat terhasil.
ermm.. cumanya teringin utuk membaca tulisan yg membicarakn hari esok dan akan datang,
andai semalam itu dikira sebagai muhasabah, dan sekiaranya esok ia di anggap persediaan.
jazakilLah khoiran jaza'