Thursday, January 03, 2008

Unfamiliarity.

Alhamdulillah, segalanya dipermudah Allah. The unknown is now solved. I have a new mission now, nak dakwahkan orang asli! Mujur tak perlu berkokok atau berkayak dahulu, cuma memandu batmobile ayahanda selama 20 minit jek.

Its a small school, rather rural. Tak sangka ada orang Asli. Everything and everyone seemed nice; oh provided that it's my first impression. Tak tahulah second, third, fourth impression camana ;P. Alhamdulillah, I hope my life getting more cheerful inshaAllah. Gloomy days, go away!

Have been reading a few 'soul-building' books lately. One of them is Tazkiyatunnafs, latest version. It gathers three famous scholars' view; Al Ghazali, Ibnul Qayyim and Al Qalbi [pardon me if I get the third name wrong, buku tu pd sorang adik sekarang]. Anyway, just to share: The first thing they discuss is niyyat. Mana-mana buku yang bercakap fasal iman mesti akan letak perbahasan niyat sebagai tajuk pertama.

Terfikir sendiri, semua yang berlaku dalam kita bukanlah dipinta atau kita yang mengaturnya. Tiada apa yang mampu mengubah perancangan Allah, walau kita mampu merancang perancangan kita. Walau apapun yang kita rancangkan, perancangan Allah pasti yang lebih aula. Jadi, haruslah perbetul niyat, mengapa ada di sini. Sentiasa perlu ada tekad untuk melaksanakan tugas sebagai 'abid dan khalifah Allah. Walau di mana jua anda berada. =)

Perkara kecil, jika dibuat kerana niyat yang besar, akan jadi besar. Begitulah sebaliknya, perkara besar, jika dibuat dengan niyat yang kecil, pasti akan jadi kecil pada pandangan Allah. Jadi, ingatan buat diri; jangan kamu lupa mengapa kamu di sini. Keberadaan ini bukan suatu kebetulan, tetapi kamu ini salah satu dari mata rantai yang panjang! Melengkapkan plot-plot yang disusun Allah buat kamu.

I am positive about the good things waiting around the corner. Kate seorang adik; hikmah memang kita tak nampak, sebab dia berada di selekoh. Sebelum bertemu hikmah, perlu mujahadah melepasi selekoh berbahaya dulu.

Apapun, kepada yang setia menyokong dari kejauhan, jazakumullah khair. Kita akan bersama menempuh segalanya, walau medan kita kini berbeza. =) Sahabat seperti kamu yang diperlukan, saat terasa macam orang buangan. Stepping into unfamiliarity.

1 comment:

Anonymous said...

ipba juga penuh dengan pelbagai perubahan..sampai rase unfamiliar dgn suasananya. nampaknye saya kena belajar adapt dgn perubahannya..