Friday, April 04, 2008

cangkir kopi pahit

siang tadi sekali lagi ke bengkel. entah apa sajalah kuda tu. kesian beliau. matanya rabun tak baik2 lagi. esok lusa perlu ke bengkel lagi, matanya masih rabun. ingatkan pakcik bengkel dah baiki. rupanya rabun jugek.

baru je meneguk secangkir kopi 3 dalam 1. wah pahitnye. sepahit meninggalkan dan menanggalkan karat jahiliah. kadang tuh, kite dah lama dah selesai proses meminum air pahit tu, tapi kepahitan masih terasa. terutamanya bila ternampak, terkilas, terpandang atau terfikir tentang jahiliah tu. make it jahiliah korea ke, jahiliah chewing gum ke, jahiliah baju fancy ke, dan lain2 lagilah. jadik, kenalah kuat. lepas minum cecepat gosok gigi. then teguk air masak banyak2. supaya tak teringat lagi. uhu. pahitnye air kopi neh.

paling tak best bila berjauhan dengan orang2 yang tegar menjaga diri dari teroksida dek jahiliah. memang tak best. nak gi dakwah seorangan, nak gi pengisian sengsorang, nak gi jenjalan sengsorang, naik bas sengsorang, drive sengsorang. seme sorang. paling merana, nak kekal tidak teroksida, dalam keadaan seorang. sangat merana bila sengsorang. tau tak?

tapi petang tadi ade orang cakap ngan saye kite kena ade 3 benda utk kekal burning. that is iman, 'senjata' dan ukhuwah. ukhuwah jaoh di mate dekat di jiwa. hm. senjata mau tajam. dan paling penting; iman. mana iman? nak iman. berikan saya iman. boleh ke?

hm. saye dah kate saye nak revive memori kan? sebab tu saye mula menulis balik. for the sake of writing. meluah rasa rindu pada Yang Maha Satu, mengukir memori atas kanvas hidup, menjadi tanda bahawa saya pernah lalui apa yang saya lalui.

hm. bengkel itu punyai sesuatu yang benar2 membuat saya terkesan. saya nak hantar kuda ni balik ke kandang yg sepatutnyalah. saya tak sanggup ke bengkel lagi! Tuhan, selamatkan kuda! [dan penunggangnya!]

Tuhan, saya rindu Tuhan... Kuatkanlah rasa bertuhan ini.. Kekalkanlah.. tegarkanlah.. damaikanlah.. tenangkanlah.. sabarkanlah.. Kau sedang memberi yang terbaik, maka jangan kau futurkan aku dan memalingkan aku kepada selain yang baik. Tuhan, aku rindu Tuhan.

No comments: