Thursday, September 10, 2009

Cerdek ep 5: Dah Terlambat.. Ke? (Cerite panjang-pendek)

"Iye, Farah... Naqibah Aufa masa di US dulu memang bionic woman! Kelmarin dia bercerita yang dia bawa empat usrah. Setiap hujung minggu ke program. Cuti-cuti holidaynya hanya di tapak program," Aufa bercerita dengan mata yang galak bercahaya. Teruja benar intonasi suaranya.

"Ish, ye ke.. Farah nak bawa dua grup pun fikir panjang. Yelah, kita nak kualiti kan. Bukan kuantiti. Kita tentunya tak mahu bilangan yang kosong. Kita mahu membina rijal-rijal, bukan sekadar orang-yang yang akan pudar semangatnya," Aku bersyarah panjang lebar. Bimbang juga di hati, Aufa akan bersemangat untuk berdakwah sekadar hangat-hangat tahi ayam.

"Iyelah jugak kan, Aufa setuju ngan Farah. Mesti anak usrah Farah semua mantap kan? Dah dua tahun kita bersama, Aufa tak pernah pula berpeluang jumpa mutarobbi Farah. Sure hebat kan? Kakaknya pun sgt wise," Aufa memuji. Pujian yang membuat aku terkedu. Benarkah mutarobbi binaanku mantap? Jauh manakah mantapnya mereka? Datang usrah pun ikut timing sendiri. Kemudian bila universiti cuti, tarbiyyah pun cuti panjang, selalunya lebih panjang dari cuti universiti. Padahal sudah dalam tarbiyyah bertahun lamanya. Apa yang tak kena ya?

Kakinya semua sudah berstoking. Bajunya sudah besar dan labuh. Tudungnya dahpun lebar. Walau masih ada yang alergi pada tudung labuh, tapi sekurang-kurangnya tudungnya sudah kian terjaga. Alhamdulillah, sifat 'memastikan diri terjaga' bukankah sifat orang bertaqwa? Memastikan diri dan kehormatan terjaga rapi pastilah sifat yang harus dididik dalam jiwa yang menuju taqwa. Teringat bagaimana taqwanya para sohabat, tersangatlah berhati-hatinya mereka dari menjerumuskan diri kepada murka Allah seolah meniti jalan berduri kala gelap malam. Jadi begitulah akhawat, seharusnya akan sentiasa memastikan diri benar-benar terjaga dari mempamer bentuk tubuh dari terlihat dek mata lelaki ajnabi.

Namun cukupkah dengan tudung besar, baju labuh dan stoking? Apakah jika ada panggilan ji-h*ad maka mereka akan menderu datang menggabung kekuatan? Apakah jika semboyan dibunyikan tatkala sedang bersenang-lenang di rumah bersama keluarga tercinta yang telah lima bulan tak bersua, maka anak-anak binaanku ini akan berpusu-pusu hadir menjawab panggilan? Aku belum pasti lagi, walau telah empat tahun dia bersamaku dalam halaqah-halaqah. Apa yang harus aku buat?

No comments: