Tuesday, September 26, 2006

Baru

Setiap yang bermula pasti akan menemui pengakhiran. Begitulah. Yang hidup akan mati, yang datang akan pergi, yang ada akan hilang, yang banyak akan habis, dan begitulah seterusnya. Tiada yang kekal, melainkan Dia.

Dunia ini telahpun terwujud sejak ribuan, malah mungkin jutaan tahun yang lampau. Sejak diutuskan Adam 'alaihissalam hinggalah ke hari ini, entah berapa puluh ribu juta manusia yang pernah hadir menduduki bumi. Namun dalam jutaan manusia itu, ada kita. Kita sebagai satu makhluk al-Khaliq, hidup atas muka bumi-Nya. Hanya salah satu, daripada entah berpuluh ribu juta. Istimewakah kita? Atau hanya melukut di sudut dunia?

Usia bumi ini begitu panjang, namun kita hanya hadir untuk seketika, meghiasi suatu sudut dunia. Tetapi walau ada puluhan ribu juta manusia selain dari kita, tetapi Dia takkan pernah lalai dari mengetahui dan memerhatikan kita. Kerana kita ini istimewa, dan bukan dijadikan atas muka bumi ini tidak bersebab. Setiap insan itu sentiasa dalam perhatian-Nya. Bukankah dia itu Maha Kuasa, Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana? Maka apakah yang boleh menghalangnya dari memerhatikan setiap satu dari kita?

Maka. Jadikan dirimu mulia, kerana dirimu istimewa. Apa yang memuliakan antara satu insan dengan yang lain? Hakikatnya Allah memandang semua insan sama sahaja, kecuali segolongan manusia. Itulah golongan manusia yang benar-benar beriman kepada-Nya dan kembali kepada Fitrah sebenar. Fitrah menyerah kepada-Nya. Fitrah mulia. Wallahu a'lam.

No comments: