Thursday, August 02, 2007

"Rumah Kami Sangat Jauh..."

Dia membongkar isi sampul surat merah jambu, yang diselit pada mukasurat pertama diari itu. Surat yang kelihatan usang itu tampak bergerigi kesan gigitan gegat, barangkali. Namun itu tidak menghapus minatnya membuka lembar dan memulakan pembacaan...

"Kamu tahu impianku?

Impianku disimpan orang semalam, lalu mereka bawa ke hari ini. Mereka tatang dan hadiahi aku dengan impian itu. Saat aku kabur mengapa aku wujud di sini, hidupku disimbah cahaya bila dihadiahi dengan impian itu. Impian untuk bertemu sebuah negeri abadi selepas penat lelah berjalan. Impian untuk pulang ke rumah yang sangat jauh itu..

Syaratnya, harus menempuh perjalanan itu dahulu. Namun berjalan di lorong sempit berliku-liku ini memang mencabar. Bukan sekali terfikir untuk berpatah semula. Kadang hingga nekad untuk berpatah semula, mencari pangkal semua ini. Na'uzubillah!

Tetapi bila difikir-fikir, siapa aku tanpa semua ini. Aku bukan lagi aku jika menolak untuk memilih jalan ini. Orang terdahulu telah melaluinya dan kini berbahagia. Tiba masanya, aku juga ingin seperti mereka; bisa menjerit "INILAH AKU. INILAH JALANKU".

Aku memerlukan jalan ini untuk tiba ke sana, sedang jalan ini langsung tak memerlukan aku. Inilah masanya menanam tekad. Tak ada letih dalam larian. Aku tahu. Inilah masanya.

Doaku, moga dikurnia seorang penunjuk jalan, memimpin arah jalan. Aku takut hilang tujuan. Tuhan, Kau tahu apa terbaik untukku. Kau putuskanlah untukku. Kau Maha Kuasa, sedang aku tiada kuasa. Ku serah selebihnya pada-Mu. Hidupku dinazarkan untuk-Mu.

"Maka kejarlah mati di jalan Allah, kalian akan mendapatkan kehidupan." Kata-kata Syeikh Abdullah Azzam ini kuhadiah untukmu."

Warkah dilipat. Nafas dihela dalam-dalam. Dalam kesamaran cahaya malam, dia melangkah ke gigi air, mengangkat wudhuk dan kemudian berteleku di atas sejadah memohon semangat. Mungkin lebih tepatnya, memohon kekuatan dan keteguhan hati. Semoga, dia tabah.

"Bismillahi tawakkaltu..."

No comments: