Saturday, June 26, 2010

cellotape

Aku menggolekkan cellotape yang semakin menipis tersebut separa berleha-leha. Perlahan ia merentas meja, menuju ke arah Khadijah. Di seberang meja, Khadijah mengembangkan jemari menanti kedatangan cellotape.

"Anti nak buat apa dengan sellotape tu," aku bertanya sambil menancapkan mata kembali pada skrin komputer. Banyak lagi data pemarkahan ujian yang berbaki perlu dimuat naik hingga membuat aku sentiasa sibuk. Oh paling kurang pun buat-buat macam sibuk.

Zras!Khadijah menarik cellotape. Panjang. Diteliti pangkal cellotape itu, lantas dilekat ke tubir meja. Serentak, jemariku memeriksa tubir meja makmal komputer. Berhabuk. Hujung jariku seperti ada bedak. Nampak sangat makmal ini jarang-jarang sekali dibersihkan.

"Ana nak balut hadiah ni. Dari tadi cari cellotape, tengok-tengok ada dengan anti di makmal," Khadijah mengulum senyum sambil menggocang-goncang kotak empat segi yang agak besar itu. Kedengaran bunyi seakan-akan kaca di dalamnya. Gelas-gelas berlaga, barangkali? Aku melempar senyum. Acuh tak acuh.

Sambil dia membalut, cellotape dipotong-potong. Satu demi satu hujung pembalut dilekat ke kotak. Tiba-tiba cellotape panjang tercabut. Bila cuba dilekatkan kembali ke tubir meja, cellotape berdegil.

"Cellotape memang macam tu, Ija. Kalau dah kotor, mana nak melekat. Anti pergi lekatkan dia pada meja kotor, camanalah nak lekat," aku berleter. Khadijah menggosok-gosok tubir meja dengan ibu jari, membersihkan ruang secukupnya untuk cellotape. Kerja membalut diteruskan.

Sambil menaip aku membuka bicara; "kita dengan fikrah islam ni macam cellotape lah juga Ija. Kalau jiwa dah melekat dengan habuk-habuk dan karat, payah islam nak lekat di hati. Tambah pula kita ni nak fahamkan hati-hati manusia kepada Islam. Lagilah taknak melekat."

Khadijah terus menekuni balutan. Sesekali dia berjeda seketika, seolah menghadam poin yang ingin aku bawa.

"Kadang kita persoal, kenapalah semua yang aku didik ni tak menjadi? Segala ilmu yang belajar, ditinggal kat tempat belajar. Tak dibawa balik. Tak diresap di hati. Dah diberi segala keperluan. Dah disupport dengan macam-macam pengikat hati. Hadiah, sms, call, ziarah segala. Bila telitikan semula baru tahu... Oh rupanya cellotape kita ni tak melekat, sebab itulah semua tak melekat dengan mereka."

"Jazakillah, ukhti. Ana tau dah nak buat camana sekarang. Oklah, dah jam 9 am," Khadijah bingkas, dan hadiah ditolak tepi dengan perlahan. Dia melangkah, menuju musolla.

1 comment:

Anonymous said...

very nice la sofi...
terbaikkkkkkk....